Per 1 augustus 2022 krijgen werknemers recht op sterkere arbeidsvoorwaarden. Dat heeft ook gevolgen voor de afspraken die je maakt met werknemers die verplichte scholing moeten volgen. In dit artikel lees je wat je moet doen.

Nieuwe regels voor verplichte scholing

Zijn er binnen jouw organisatie werknemers die recht hebben op (verplichte) scholing? Dan krijgen  deze  werknemers sterkere rechten:

  • Per 1 augustus moet je verplichte opleidingen kosteloos aanbieden. In deze gevallen mag je daarom geen studiekostenbeding opnemen.
  • De opleidingskosten (in bepaalde gevallen alsnog) voor de werknemer zijn.
  • De opleidingstijd moet als arbeidstijd worden beschouwd, en;
  • De opleiding moet tijdens werkuren plaatsvinden als dat mogelijk is.

Wanneer is sprake van verplichte scholing?

Van verplichte scholing is sprake als je volgens de wet of een cao de werknemer een opleiding aan moet bieden. Dat is bijvoorbeeld het geval bij:

  • Scholing die noodzakelijk is om de functie uit te voeren. De wet schrijft deze scholing verplicht voor (zie art. 611a BW).
  • Scholing ten behoeve van de re-integratie van een zieke werknemer;
  • Is er sprake van een beroepsopleiding? Dan is deze scholing alleen verplicht als de wet of een cao het volgen van deze opleiding voorschrijft.

Dus geen studiekostenbeding meer?

Moet je de werknemer volgens de wet of cao scholing aanbieden? Dan mag je de studiekosten niet terugvorderen als de werknemer het dienstverband voortijdig beëindigt. Houd er rekening mee dat:

  • Een studiekostenbeding bij verplichte scholing nietig is. Je kunt er daarom geen beroep op doen.
  • Doe je dat toch? Dan kan de werknemer de terugbetaalde studiekosten na 1 augustus 2022 bij jou terugvorderen.
  • De regels gelden alleen voor verplichte scholing. Bied je jouw werknemers vrijwillig opleidingen aan? Dan mag je nog steeds een studiekostenbeding opnemen.

Let op. De nieuwe regels gelden vanaf 1 augustus ook voor werknemers met wie  je al een studiekostenbeding bent overeengekomen. In geval van verplichte scholing, kun je de studiekosten dus niet meer terugvorderen.

Zo voldoe straks aan de nieuwe wetgeving

  1. Onderzoek welke regelingen voor scholing er binnen jouw organisatie gelden. Maak daarbij onderscheid tussen verplichte en niet-verplichte opleidingen.
  2. Leg je werknemers (ook) bij verplichte scholing een terugbetalingsverplichting op? Pas deze afspraak dan per 1 augustus 2022 aan. Zorg er in ieder geval voor dat je de scholingskosten van een verplichte opleiding niet terugvordert.

Wat gaat er per 1 augustus 2022 nog meer veranderen?

Naast verplichte scholing,  krijgen werknemer straks ook op andere gebieden sterkere rechten. Dat heeft voor jou als werkgever een aantal belangrijke gevolgen:

  • Je moet jouw werknemers straks uitgebreider gaan informeren. Lees mijn artikel waarin ik uitleg hoe je onnodige kosten voorkomt;
  • Oproepkrachten en andere werknemers waarvan hun arbeidstijden vooraf niet bekend zijn hebben recht op een meer voorspelbaar arbeidspatroon. Lees in mijn artikel Meer voorspelbaarheid voor werknemers vanaf 01-08-2022: hoe zit dat? hoe dit zit.;
  • Je mag werknemers straks geen verbod tot het uitvoeren van nevenwerkzaamheden meer opleggen, tenzij je daarvoor een goede reden hebt.

Zeker weten dat je voldoet aan de (nieuwe) arbeidsregels?

Neem dan vrijblijvend contact met me op. Ik help je graag verder.